Veiligheid op de werkvloer is iets dat niet vanzelfsprekend is. Er zijn altijd gevaren aanwezig. Deze gevaren kunnen zorgen voor ernstige ongelukken. Bedrijfsongevallen hebben niet alleen impact op de werknemers maar ook op de bedrijfsvoering. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je deze ongevallen kunt voorkomen. Een goede risico-inventarisatie kan hierbij helpen. Door de mogelijke gevaren in kaart te brengen weet je precies waar de risico’s zitten. Vervolgens kun je maatregelen nemen om deze risico’s te verkleinen of zelfs helemaal weg te nemen.
Grondige Risico Inventarisatie maken
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker voor de risico-inventarisatie. Voordat je begint met het aanpakken van gevaren moet je eerst weten welke risico’s er zijn. Een risico-inventarisatie begint daarom met een uitgebreide inspectie van de werkvloer. Je kijkt hierbij naar de machines en gereedschappen die gebruikt worden. Maar je kijkt ook naar de werkprocessen en de werkomstandigheden. Zijn er bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen aanwezig?
Plan maken voor verbetering
Als je weet welke risico’s er zijn kun je een plan maken om deze risico’s te verminderen. Dit plan is een belangrijk hulpmiddel bij het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer. Het gaat hierbij niet alleen om het nemen van maatregelen. Je moet ook nadenken over de uitvoering van deze maatregelen. Wie is verantwoordelijk voor de uitvoering. Welke middelen heb je nodig om de maatregelen uit te voeren. En wanneer moeten de maatregelen uitgevoerd zijn. Het maken van een goed plan vraagt om een gestructureerde aanpak. Je begint met het benoemen van de grootste risico’s. Vervolgens bepaal je welke maatregelen je kunt nemen om deze risico’s te verkleinen. Soms is het nodig om externe hulp in te schakelen. Een bedrijf zoals Feniksgroup kan hierbij helpen. Zij kunnen adviseren over de beste maatregelen om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren.
Analyse en evaluatie uitvoeren
Een plan maken is één ding. Het uitvoeren en evalueren van dit plan is net zo belangrijk. Nadat de maatregelen zijn genomen is het belangrijk om te kijken of deze maatregelen ook daadwerkelijk effect hebben gehad. Je voert een nieuwe risico-inventarisatie uit om te zien of de risico’s inderdaad zijn verminderd. Het evalueren van de genomen maatregelen helpt je om te bepalen of er nog verdere aanpassingen nodig zijn. Deze evaluatie moet regelmatig plaatsvinden. Hierdoor blijf je op de hoogte van de veiligheid op de werkvloer en kun je snel ingrijpen als dat nodig is.